YAHYA KEMAL BEYATLI

tarama0001tarama0009Yahya Kemal Beyatlı / Yaşamı ve Yapıtlarını Okuma Kılavuzu kitabı okurlara, özellikle şiirsever gençlere, Yahya Kemal’i anlatmayı amaçlıyor. Kitap, Yahya Kemal’in, geniş ve ayrıntılı yaşamöyküsünün anlatıldığı “Yahya Kemal: İnsan / Yaşamöyküsü” ve “söylediği” şiirlerle “yazdığı” düzsözlerinin eleştirel tanıtımının yapıldığı “Yahya Kemal: Sanatçı / Yapıtlarını Okuma Kılavuzu” bölümü olmak üzere iki bölümde hazırlandı.

Yahya Kemal konusunda yazanların en önemli kaynakları, şairin Çocukluğum, Gençliğim, Siyâsî ve Edebî Hâtıralarım adlı anı kitabı (bu kitap da öteki kimi yapıtları gibi son noktası konmuş bir metin görünümünde değildir); dostu Nihad Sâmi Banarlı’nın, şairin anılarını düzenleyerek ve kendisine anlattıklarına dayanarak yazdığı Yahya Kemâl’in Hâtıraları kitabıdır; ama bu kaynakta da Banarlı’dan çok, Yahya Kemal’in kendisi konuşur. Yahya Kemal’in yaşamını irdeleyen bütün kitaplarda olduğu gibi, elinizdeki kitabın “Yaşamöyküsü” bölümünün temel kaynağı da yine bu iki kitaptır.

Yahya Kemal’le yaptıkları söyleşileri sonradan kitaplaştıran dostlarının yapıtları arasında da Sermet Sami Uysal’ın Yahya Kemal’le Sohbetler’i ile belgelere ve tanıklıklara dayanan ayrıntılı bir kitap olan Şiire Adanmış bir Yaşam: Yahya Kemal adlı kitabı da, en önemli kaynaklardır. Şimdi bu kaynaklara, Beşir Ayvazoğlu’nun, Yahya Kemal ‘Eve Dönen Adam’ adlı, şairin yaşamöyküsünü ansiklopedik bir anlayışla kaleme aldığı kapsamlı ve emek ürünü kitabı da katıldı.

Yapıtlarını Okuma Kılavuzu” bölümünde, Yahya Kemal’in şiir ve düzsöz yapıtları teker teker gözden geçirilerek, bunlar arasındaki ortak bakış açısının, dünya ve tarih görüşünün belirlenmesine, şiirlerinin ve düzsözlerinin güzelduyusal (estetik) ve uygulayımsal (teknik) özelliklerinin saptanmasına çalışıldı. Kimi düşünce ve yargıların iki bölümde de belirtilmekten kaçınılamaması, şairin yaşamıyla yazdıklarının ayrılmaz bir bütün oluşturması nedeniyledir. Bir kılavuz kitap olarak tasarlandığı için, şiirlerini inceleme bölümü genel okura seslenecek biçemle yazıldı; okurun, şairin doğrudan doğruya yapıtlarına yönelmesini sağlamak amacıyla da yargıların örneklendirilmesi için yapılan alıntılar, önemli saydığımız şiirler ve düzsöz kitaplarını inceleyen bölümlerin sonuna konan birer ya da ikişer metin dışında bir Yahya Kemal seçkisine yer verilmedi; okurun, bu bölümü Yahya Kemal’in söz konusu edilen metinlerini elinin altında bulundurarak okuması yararlı olur.

NOT: Yayımlanmayı bekleyen yeni basımda, Metin İnceleme Bölümü’nde incelenen ve örnek parçalar verilen şiirlerin tamamı alındı. Kitaba şairin yeni şiirleri ve düzsözleri de eklendi.