HİTLER’İN PSİKOPATOLOJİSİ

HİTLER’İN PSİKOPATOLOJİSİ

Walter C. Langer

Çeviren: Kemal Bek – Zeki Çakılalan

«ÇEVİRENLERİN NOTU

Çevirisini Hitler’in Psikopatolojisi adıyla sunduğumuz The Mind of Hitler / The Secret Wartime Report (Hitler’in Düşünce Yapısı: Savaş Dönemi Gizli Raporu) adlı kitap, The United States Office of Strategic Services tarafından ruhçözümcü (psikoanalist) Walter C. Langer’a hazırlatılan bir inceleme ve araştırma raporuna dayanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, ruhbilimsel ve ruhçözümsel bakımlardan Adolf Hitler’i incelemek ve onun Alman halkı üzerindeki etkisinin nereden doğduğunu araştırmak, onun düşünüş biçimi konusunda bilgilenmekti. Çalışmanın yalnızca bilgi edinmeye yönelik olduğunu, propaganda amacıyla kullanılmadığını belirtmek gerekir. Dolayısıyla toplumsal bir olgu olan Hitler’in ve onun kişiliğinde Nazilerin tam bir tarihi değildir bu kitap; hazırlanışında böyle bir amaç güdülmemiştir.

Okur, Nazizm’in tarihi konusunda Türkçe’de bir çok kitap bulabilir. Hitler’in Psikopatolojisi ise, kitleleri peşinden sürükleyerek dünyayı kan ve ateşe boğan Hitler’in kişiliğinin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacaktır, o kadar.

Kitabın iki özelliği dikkati çekmektedir: Birincisi, yazar Langer’ın, Hitler’in kişiliğini incelerken daha çok Freud ruhbilimi çerçevesinde kalması ve Hitler’in kişiliğini çözümler ve ruhbilimsel açıdan bireştirirken Freudcu kanaldan ayrılmaması; ikincisiyse, kitabın yazıldığı yıla kadar, bir toplumsal olgu olan Hitler’i ve Avrupa’nın içinde yanmakta olduğu savaş yangınını ortaya çıkaran ekonomik ve toplumsal nedenleri göz ardı etmiş olması. Kitap, bu iki  noktadan eleştirilebilir. Ancak, bu araştırmanın o dönemde yapılmış bir çok araştırmadan yalnızca biri olduğu unutulmamalıdır. Yazar, yalnızca ruhbilim çerçevesinde kalmayı bilinçli ve zorunlu olarak seçmiştir. Freudcu kanaldan ayrılmamasının nedeniyse, o dönemde Freudcu ruhbilimin, bütün dünyada en görkemli günlerini yaşamakta oluşudur.

Walter C. Langer ve yardımcıları, araştırmaya hazırlanırken, ABD’deki ve Kanada’daki Alman ve başka uluslardan sayısız tanıkla görüşmüş, sayısız belge ve kitabı kaynak olarak kullanmıştır. Bu belgeler 13.000 sayfayı aşkındır. Kitabın sonundaki 500’den fazla kaynak kitap ve belgenin künyesiyse, hem Türk okurunun ulaşabileceği türden olmadığı, hem de kitabın hacmini şişireceği kaygısıyla elinizdeki kitaba alınmamıştır. Ancak, kitabın sonundaki kaynaklar listesi bile, araştırmanın ciddîliği konusunda bir kanı vermektedir. Ayrıca, kitabın öneminden ve nasıl hazırlandığından söz eden, yazarı ağabeyi William G. Langer’in yazdığı önsözle, Robert G. L. Waite’in yazdığı sonsöz de aynı düşünceyle metin dışı bırakılmıştır.

Özellikle kitabın V. Bölüm’ünü oluşturan, “Hitler: Ruhbilimsel Çözüm ve Bireşim” bölümünde, yazarın, Hitler’in kişiliğinin oluşması ve temel yapısı konusunda ulaştığı sonuçlar, günümüz okuruna inanılmaz gelebilir. Ancak yazarın vardığı sonuçlarla, kaynaklardan ve özellikle Hitler’in temel kitabı Mein Kampf’tan (Kavgam) seçilen alıntılar, büyük bir çakışma içindedir.

Kitabın çevirisinde kullanılan ruhbilim terimleri konusunda, uygun olmadığını düşündüğümüz bir iki terim dışında, Dr. Mithat Enç’in Ruhbilim Terimleri Sözlüğü (Türk Dil Kurumu yay., 1974) adlı kitabındaki terimlere uyulmuştur.»

Kitabın “İçindekiler” bölümü:  

Birinci Bölüm: Kendi İnancına Göre Hitler

İkinci Bölüm: Alman Halkının Tanıdığı Hitler

Üçüncü Bölüm: Kurmayının Tanıdığı Hitler

Dördüncü Bölüm: Kendisini Tanıdığı Biçimde Hitler

Hitler Ailesi: Babası; Annesi; Alois (oğul); William Patrick Hitler; Angel; Geli Raubal; Paula Hitler; Daha Sonraki Dönemi: Viyana; Savaş Öncesi Münih. 

Beşinci Bölüm: Hitler: Ruhbilimsel Çözüm ve Bireşim

Hitler’in Özyapısı Üzerinde Babasının Etkileri; Yetkin Bir Örnek Arayışı; Annesi ve Hitler Üzerindeki Etkisi; Sevgiye, Kadılnara ve Evliliğe Karşı Tutumunu Belirleyen Etkiler; Simgesel içimde Dile Getirilen Çocukluk Çatışmaları; Almanya’nın yenilgisinin Etkileri; Kutsal Görev İnancının Kökenleri ve Ölümsüzlük Özlemi; Mesih Karmaşası; Ölüm Korkusu v Ölümsüzlük Özlemi; Cinsel Gelişimi; Cinsel İçgüdünün Yayılımı; Aşk İlişkilerinden Rahatsız Olma; Sapkınlığın Kökenleri; An Karnına Dönüş; Etyemezlik; Mazoşistik Doyurumlar; Kadinsilik; Eşcinsellik; Okul Yaşamının İlk Yılları; Okul Yaşamının Sonraki Yılları; abasının Ölümü; Sanat Akademisi iriş Sınavları; Viyana Günleri; Yansıtma; Birinci Dünya Savaşı; Almanya’nın Yenilgisi; Özyapı Dönüşümü; Hitler’in Yahudi Düşmanlığının Önemi; Siyaset Admlığının İlk Günleri; İktidara Gelişi; Öfkeleri; Egemenlik Korkusu; Anıtlar; itabet Yeteeği; Çekiciliği.

Altıncı Bölüm: Hitler’in Gelecekte Karşılaşacağı Olası Durumlar.

[1. Hitler, doğal ölümle ölebilir. 2. Hitler, tarafsız bir ülkeye sığınabilir. 3. Hitler bir çarpışmada ölebilir. 4. Hitler, suikasta kurban gidebilir. 5. Hitler, çıldırabilir. 6. Alman ordusu başkaldırarak Hitler’i tutuklayabilir. 7. Hitler, elimize geçebilir. 8. Hitler, kendi canına kıyabilir.]